Afsluiting plaatsen | Terras aanleggen | De moestuin: Zaaien en planten | Zaaien en planten in de siertuin | Snoeien van bomen en hagenstruiken | Gazon: aanleg en onderhoud | Pergola maken | Onkruidverdelgers en alternatieven

TUIN: Onkruidverdelgers en alternatieven

Algemeen

Tuin37stap1
Het bestrijden van onkruid in de tuin is eigenlijk een tweegevecht tussen mens en natuur. Het komt erop aan evenveel (of meer) hardnekkigheid op te brengen dan het onkruid zelf. Uiteraard bestaan er in de handel een onnoemlijk aantal chemische onkruidverdelgers. Toch loont het de moeite uit te kijken naar alternatieve middelen, vooral met het oog op gevaarlijke nevenverschijnselen van heel wat chemische herbiciden.


Grasperk

Tuin37stap2
Onkruid in het gazon geeft doorgaans de moed op, wanneer het gras regelmatig en op de juiste wijze wordt gemaaid. Dat moet in de zomer minstens één keer, soms twee keer per week gebeuren. Mosaangroei kan u tegengaan door één of twee keer per jaar (lente en herfst) te verticuteren, dat wil zeggen de bovenste laag van de grasmat met messen bewerken om verdichting van de grond tegen te gaan, mos en dood gras te verwijderen.


Tussen planten

Tuin37stap3
Onkruid tussen de planten dient ook regelmatig verwijderd te worden. Dat moet gebeuren van zodra het uit de grond komt. Sommige soorten hebben echter penwortels. Hier volstaat het niet ze af te steken, want zij schieten meteen weer op uit de dieper zittende wortel. Dergelijk onkruid moet met wortel en al verwijderd worden. Daarvoor bestaan gelukkig handige stekertjes in de handel. Vermijd alleszins dat onkruid in bloei geraakt. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Een natuurlijk middel tegen onkruid, vooral tussen bomen en struiken, is het afdekken met boom- en bastschilfers.


Onkruid wordt kruid

Tuin37stap4
Niet alle onkruid is "on"kruid. Sommige tuinliefhebbers beschouwen heel wat spontaan groeiende plantjes niet als onkruid. Integendeel. Er zijn vaak heel sierlijke plantjes bij, die het uitzicht van uw tuin alleen maar verfraaien. U moet er alleen over waken dat ze het overige tuinmilieu niet aantasten of overwoekeren.