Schroeven en nagels van alle soorten | Spijkers of schroeven ? | Roestvoorkoming | Sloten plaatsen en vervangen | Pluggen voor elke ondergrond

IJZERWAREN: Spijkers of schroeven ?

Functie

Ijzerwaren27stap1
Het te plaatsen materiaal en de specificiteit van de uit te voeren klus zullen bepalend zijn voor de keuze, niet alleen tussen spijker of schroef, maar ook tussen de verschillende soorten spijkers en schroeven.


Spijkers

Ijzerwaren27stap2
In de eenvoudige spijker onderscheidt men alvast nagels met platte kop, voor algemeen gebruik, en nagels met verloren kop, voor timmerwerk waarbij de kop moet kunnen verzinken. Een staalnagel, vervaardigd uit hoogwaardig staal, dient om hout vast te kloppen in steenachtige materialen. Bij hardere steensoorten en beton kiest u echter beter voor pluggen. Lei- en asfaltnagels zijn draadnagels met relatief grote platte kop. Ze worden gebruikt voor het bevestigen van leien, resp. asfaltdakleien. De gipsnagel, voorzien van platverzonken kop en gekartelde stift, gebruikt u voor het bevestigen van gipskartonplaten op houten regelwerk. De bouwplaatnagel uit staal, met vierkante stift en ronde, platte kop, dient voor de bevestiging van zachte plaatmaterialen. Slagschroefnagels met gewalste schroefdraad, draaien zich bij het inkloppen in het hout. De dak- en golfplaatnagel, meestal met geschroefde stift, heeft een afdichtende laag meteen onder de kop, om lekken langs de inslagplaats tegen te gaan. Tapijtnagels dienen om leder of textiel op hout te bevestigen. Meubelnagels, met bolle vergulde kop, worden voor hetzelfde doel gebruikt bij stoelen of banken. Krammen zijn gebogen nagels met twee punten, gebruikt voor de bevestiging van draad of afrasteringen.


Schroeven

Ijzerwaren27stap3
Net als spijkers bestaan er schroeven in alle mogelijke vormen en afmetingen. De schroefkop (sleuf of kruis) is bepalend voor het soort schroevendraaier dat u moet gebruiken. In de klassieke houtschroeven gebruikt u de platkopschroef, als de kop moet verzonken worden. Zoniet kiest u voor de bolkopschroef. De lenskopschroef gebruikt u wanneer de schroefkop zichtbaar blijft. Zelfborende en plaatschroeven, met een diepe draad tot onder de kop, snijden zichzelf zonder voorboren in het hout. Met de plaat- of parkerschroef zet u dunne metaalplaten vast. Houtdraadbouten zijn eigenlijk gewone houtschroeven, maar met een dikkere steel en een zeskantige kop. Zij worden aangedraaid met een steek- of ringsleutel. Schroefduimen, -haken en -ogen dienen om voorwerpen allerhande op te hangen. Bij de metaalschroeven met moer onderscheidt men schroeven met platte en cilinderkop. Tot de moerbouten met zeskantige kop behoort ook de slotbout met een ronde gladde kop. Tussen de kop en de steel is er wel een vierkante nok, die belet dat de schroef gaat meedraaien.


Gebruiksoverzicht

Ijzerwaren27stap4
Voor ruwe houtverbindingen gebruikt u nagels met platte kop, slagschroefnagels, houtdraadbouten, metaalschroeven, moer- en slotbouten. Voor timmerwerk kiest u uit nagels met platte en met verloren kop en uit houtschroeven. Als u een plankenvloer wil leggen, gebruikt u nagels met verloren kop en houtschroeven. Spaanplaat en multiplex worden vastgezet met nagels met platte kop en zelfborende schroeven. Voor leien en zacht materiaal gebruikt u lei- en asfaltdaknagels. Isolatieplaten legt u vast met bouwplaatnagels. Voor golfplaat heeft u de keuze uit dak- en golfplaatnagels en/of houtdraadbouten. Metaal bevestigt u met slagschroefnagels, zelftappende schroeven, houtschroeven en slotbouten.