Houtverbindingen en lijmen | Wandreksysteem maken | Nestkastje maken | Soorten plaatmateriaal | Hardhout en zacht hout | Trappen en vloeren kraakvrij maken

HOUT: Nestkastje maken

Materiaallijst

Hout36stap1
Rugzaag, boormachine met houtboor en gatzaag, hamer, winkelhaak, hamer, schroevendraaier, schuurpapier, verniskwast, watervast verlijmde multiplex van 15 mm dikte, vernis,


Functie

Hout36stap2
Een nestkastje is een buiten opgehangen behuizing voor vogels, die we graag in onze tuin zien. Vorm en grootte, evenals de diameter van het invlieggat bepalen welke vogels wij door het nestkastje willen aantrekken. Nestkastjes zijn natuurlijk ook kant-en-klaar te koop. Maar u zal nog meer plezier beleven aan de aan- en afvliegende vogeltjes, wanneer u hun verbijf zelf in elkaar hebt geknutseld.


Voorbereiding

Hout36stap3
U zaagt eerst de zes "wanden" op maat. Wanneer u een rechthoekig nestkastje wil maken, begint u met de zijkanten, twee stukken van identieke grootte (bv. 200 x 300 mm). De rug meet dan 300 mm X 170 mm. De voorkant meet 30 cm x 20 cm. De bodem zaagt u op 170 x 185 mm, het dak wordt 200 x 250 mm. Het invlieggat zaagt u op 2/3de hoogte in. Wil u het uw gevleugelde vriendjes nog gemakkelijker maken, plaatst u ook een aanvliegstokje van ongeveer 7 cm op 3 cm onder het gat. Wanneer u meer fantasie in de vorm wil aanbrengen (parallelvorm, bv.), moet u de afmetingen aanpassen.


Montage

Hout36stap4
U maakt eerst de zijkanten vast aan de rug. Dit kan gebeuren met schroeven of met nagels. Alleszins lijmt u eerst voor. Vervolgens plaatst u de ingelijmde bodem tussen de drie opgaande vlakken. Dan plaatst u de voorzijde. Het laatste element dat u monteert is het dak, dat dus een afdakje moet vormen boven het invlieggat. Dit dak bevestigt u alleszins met schroeven, om het gemakkelijk af te kunnen nemen. Dat is nodig om het nestkastje schoon te maken, nadat de uitgebroede vogels het nest verlaten hebben.


Afwerking

Hout36stap5
Als het nestkastje gemaakt is, kan u het opsmukken met een weerbestendige vernis of een lakverf. Daarbij respecteert u natuurlijk de opeenvolgende lagen (primer, deklaag) voor buitenschilderwerk, zodat uw "hotelletje voor vogeltjes" een lang leven beschoren wordt. Bevestig het nestkastje op een beschutte plaats en onbereikbaar voor katten. En laat het, vooral tijdens het broeden, ongemoeid.