Cement aanmaken | Tegels plaatsen | Gipsplaten plaatsen | Isoleren van zolder | Handgereedschappen | Metselen | Vocht bestrijden | Zelf een barbecue metselen | Chape gieten | Baksteenstrips verfraaien

BOUW: Zelf een barbecue metselen

Materiaallijst

Bouw40stap1
Waterpas, schietlood, metseldraad, troffel, voegspijker, schop, rolmeter, kaphamer, moker, kruiwagen, hulplatten, bakstenen, zand, cement, betonijzer, staalplaat.


Wat

Bouw40stap2
Een barbecue is een apparaat om buitenshuis vlees en andere spijzen te roosteren. In de handel bestaan kant en klare modellen in alle mogelijke maten, al of niet op wielen en al of niet uitgerust met draaispit en windscherm. Die toestellen zijn meestal uitgevoerd in gietijzer of staalplaat. U kunt een barbecue ook zelf maken in baksteen of betonelementen.


Voorbereiding

Bouw40stap3
U maakt eerst een plannetje van "uw barbecue". Hou daarbij rekening dat u zeker een ruimte in U-vorm moet hebben voor de vuurhaard, waarbij een staalplaat kan aangebracht worden op 2 à 3 bakstenen van de bovenlijn. Het is handig in de constructie meteen ook een werkblad te voorzien, waarop u uw bakbenodigdheden kunt plaatsen. Onder dit werkblad kan u ook de houtskool kwijt. Tegelijk moet u ook nadenken over de plek, waar u de barbecue gaat inplanten. Denk daarbij ook aan de buren. Wie niet in partysfeer is, kan wel eens last krijgen van hinderlijke geuren.


Fundering

Bouw40stap4
Aangezien metselwerk zwaar is, brengt u ook voor een barbecue een lichte fundering aan in gewapend beton en op een zandlaag van ongeveer 20 cm. Daarvoor graaft u een rechthoekige put uit van 30 cm diepte. U graaft die overal 10 cm breder dan uw bouwsel gaat worden. Op de zandlaag stort u 10 cm beton, licht bewapend.


Metselen

Bouw40stap5
Als het beton goed droog is, kan u aan het metselen beginnen. U gaat daarbij laag per laag tewerk en metselt een halfsteenmuur. Controleer regelmatig met waterpas en schietlood. Handig is om bij het metselen gebruik te maken van hulplatten en metseltouw, zodat de lagen achteraf een mooie lijn vormen. Voor het tafelblad (max. 3 baksteken breed) plaatst u eerst een steunblad in spaanderplaat, dat u nadien kunt verwijderen. In het roostergedeelte plaatst u op de voorlaatste laag de betonijzers, die zullen dienen als bakrooster of de draagelementen voor een kant en klare rooster, die u in de handel kan vinden. Dan legt u de laatste laag bakstenen. U laat dit metselwerk enkele dagen drogen en voegt nadien af.


Tips

Bouw40stap6
Voor het stoken van het vuur gebruikt u houtskool. Sommige mensen gebruiken spiritus om de houtskool aan te steken. Wees daar voorzichtig en spaarzaam mee. De spirituslucht kan de smaak van de gerechten niet alleen nadelig beïnvloeden, spiritus levert ook brandgevaar op. Besprenkel nooit gloeiende houtskool met spiritus. Als u de houtskool niet op de traditionele manier (met krantenpapier en sprokkelhout) wil aanbranden, kan u altijd gebruik maken van de handige aanmaakbriketjes, die hiervoor beschikbaar zijn. De barbecue mag ook niet "te vurig" zijn. Het zijn niet de vlammen, maar de gloed die overblijft, die het werk moeten doen. Om die gloed aan te wakkeren, gebruikt u een blaasbalgje. Hanteer die ook omzichtig, om opstuivende asdeeltjes te vermijden.